Skip to main content

segmen memasak 1 !

assalammualaikum and holla !

i'm back !! hoyeah hoyeah ! ya ! kali ini aku kembali bukan untuk cerita cerita yang boleh buat korang muntah hijau . tapi aku kembali untuk segmen masak memasak untuk pertama tama kalinyaa ! yeayyyy !! hehe . eksaited bukan ?! ye . aku sangat eksaited , sebab umur dah 20 , baru nak belajauu masak . apakah ? -.-''

okay yee kengkawan sekalian . aku takde nye nak buat resepi yg senang2 , sebab korang mesti lagi terer , mahir power dan sewaktu dengannyee laaa kan . so , aku just nak share resepi , Ikan Siakap Sweet Sour :) dah jangan nak banyak cakap . moh lerr kite masuk dapur :D

fes of all , u'olls , kite haruslaaa memerlukan bahan bahan mentah seperti .

- ikan siakap (sudah tentu)
- minyak *kalau takde minyak cmne nak masak an an an .
- bawang besar , bawang merah , bawang putih yang dah siap blender *aku lagi prefer blend bebanyak , so nanti nak masak benda lain senang :D hehe
- cili boh *korang ade nama gelaran lain ke ?
- gula dan garam
- sos tiram , sos tomato dan sos cili *ini untuk perasanyee . nama punn sweet sour kan .
- dan bahan bahan tambahan ikut kesukaan korang . *aku guna nenas , carrot 

haaa , cmni rupa bahan bahan nyeee :D jangan cari yang takde , sebab aku malas nak amek pic yang lain and aku malas nak google . harap maklum :D

tu nenas , carrot and capcicum (sejenis cili benggala)

ni ikan siakap nyee . haaa , lupa nak cakap , jangan lupa GORENG dulu tauu 

sos tomato , cili , sos tiram , garam 

okayy tuan puan sekalian *puihh berangan lebih* . seterusnyaa kita ke step step memasak hokayy ~


1. fes fes sekali , korang tumiskan bawang bawang yang dah di blend tadi tuu . then korang masuk kan cili and gaul gaul gaul gaul gaul gaul dan terus gaul sampai laaa cili tuuu masak . 

mak aku pesan , sesape yang tak tahu cili tuu dah masak ke tak , bau cili bohh tuu hilang then nampak garing sket and keluarkan minyak . tak pun korang pepandaii laa rasa cili tuu dah masak ke tak.


2. then bilaa cili tuu dah masak , korang masukkan sos tiram , sos cili , dan sos tomato mengikut citarasaa korang memasing . agak agak kalau nak masam tambah kan tomato . kalau nak pedas tambah cili . then gaul gaul gaul , korang masuk kan garam dan cili . then gaul gaul gaul lagik sampai basah ketiak korang , * eh tade laaa , aku memain je * dah gaul gaul sampai rata tuu , korang rasa laa . kot kot tawar ke , tak pedas ke . so . korang tambah laa bebahan tadi . kan aku cakap . ikut citarasa korang :)


3. haaaa , nampak cm sedap ann . ni after korang rasa korang punyee kuah tuu dah cukup ummmpph ! korang masukkan laa bahan bahan tambahan tadi tuu . kan nampak cantek sket tuu . aku pilih nenas sebab nak kasi diaa rasa masam masam sket . so takde laa masam dek tomatoo je kann .
 *padahal aku tak makan nenas , bantai je laaaa*

then tambah air sket , sebab takkan nak biarr kuah kering kot nanti . mesti laa kenaaa berkuahh sket ann . nak letak kat nasik lagi . nak makan bape org lagi . fuhh , seriusss ummpphhh ! 

then korang masukkan ikan and gaul dia sebati ngn kuah tuuu . *time tu takde gambar sebab buah ati call i tawuukk , HAHA* . korang jangan gaul kasik hancur , jangan gaul geganas . sebab siakap nih dagingnyaaa lembutt . tu pasal sedapp . hehe 


haaaa , kan dah siapp tuuu . haihh . aku yang dah kenyang ni boleh lapar balik tawukk . yummy ! so , korang hidang aaa cecantikk . aku nye tak cantik . hehe .

so , selamat mencuba dan menjamu selera dari resepi aku yang ntah ape ape nih . tapi aku takde laa semahir tuu . ini punn atas bantuan mama aku yang cantek molek tuuu . kalau tak , ntah ape rupaaaa ntah . bak kata org tua tua , umur macam aku nih dah boleh kawen dah . masak ponn tak ghoti . mampuihh kena bebel sampai esok telingaa aku nanah . haha . takde laa . gurau :D so sampai sini je resepi pertama yang aku dapat share . tunggulaa kemunculan resepi keduaa kalau aku ghajenn cm malam ni ! hehe :D

ohh yeeee !!
belakangnyee transparent tauu . yang pink tuu akcelli background dia ke border dia . ntahh . tengok laa gambar gambar kat atas then korg paham :)

ngeee , cantek tak cantek tak . aku terasa cm bangga gilaa dengan header aku nih . padahal blogger lain buat lagik cantek kot . hehe tak kesah laaa . btw , aku time beboring time cuti nih . ni laa keje aku . so sesape yang nak order header kat aku tuu , insyaAllah aku boleh buatkan . tak mahal punn . belanja aku topup dah laaa . hehoheho . takde laaaa , gegurau jee . FOR FREE ! see ! bukan selalu aku baik hati nak buatkan . so , drop your comment okay :) thank you !

salam 


Comments

Anonymous said…
fifi, gambar atas tdi ikan talapia, tpi fifi masak siakap sweet sour...cmner tu?
my dear :) itu memang ikan siakap laaa . ce try beli and goreng . mesti rupaa dia cenggitu :)
Anonymous said…
Hahahaha... ZOMG, finally !!!

yup it is siakap mr anon, just that not so nice in appearance (1st time isn't it, forgiven, hehehe)
haha . siapaa laaa pulak ni . hihi . yeaayy . mr.anon2 :) thanks for the forgiven . hik hik :D

Popular posts from this blog

Life Update 2 : Berkahwin

~ setelah hampir setahun berlalu ~

Hi and Assalammualaikum !

Malas nak cakap sorry sebab lambat update ke ape sebab blog ni mana ada readers ! aku sorang je peminat setia amoyykacak ! hahahhaa. okay kali ni just straight to the point aku nak cerita life update aku yang seterusnya, KAHWIN ! yeay !

Haa dulu kalau baca post2 aku yang lama mesti macam aku asek nak fikir pasal relationship laa ape la kan. now aku dah selamat dah berkahwin ! dah setahun 5 bulan dah chuools, alhamdulillah :)

So ! aku nak cerita laa serba sedikit tentang perjalanan aku sebelum, semasa dan selepas berkahwin.

SEBELUM -- kayy sebelum berkahwin ada beberapa proses yang kau kena buat. aku listkan as point je laa eh :

1. pergi kursus kahwin - yang ni wajib kayy ! kalau kau tak g kursus kahwen kau takkan dapat sijil tu pastu senang cite kau tayah la kawin hahaha
2. daftar kahwin - yang ni kau kena laa daftar untuk berkahwin. camne nak daftar tu, kau kena refer dengan majlis agama islam tempat kau. ada yang boleh daft…

Fifie Pergi Krabi: Part 2 - Pakej dan Rege

hehe amacam. seronok tak baca part 1 tuuu ? hahaha sorry sorry. kali ni aku cuba create entry yang penuh berilmu kayy semoga senang orang carik pakej and itinerary hiks 
Kitorang ambil flight pagi pukul 7:10 pagi. Sampai krabi pukul 7:30 pagi waktu krabi camtu. Kat sana lambat sejam okay. so korang jangan terperanjat plak kenapa flight korang 20 minit jee. hahaha padahal aku pon pelik gak memula dulu. okay okay back to the point.
Sampai2 je sana, macam biasa. mestilah cari transport nak ke Aonang. korang jangan risau. kat situ bersepah ada. kitorang sewa van. kalau dalam airport tu, korang keluar2 je dari imigresen tu, booth dia tepi kanan sekalii. sorry lupa nak ambil gambar. kitorang ambil van je lah sebab 8 orang kan. 
so satu van rege 1050 baht/van. bahagi dengan 8 so sorang dalam 130 baht sorang. boleh la. sebab kitorang malas nak buang masa ambil bas tambah tambah lagi kitorang TAK PLAN PAPE PON LAGI aktiviti aktiviti kat sana. dats wai laaa ai tel u nak cepat kayyy.
so perjala…

Life Update 1 : Bertunang

Hi Assalammualaikum semuaaa ! 
Its been awhile (awhile laa sangat) since aku tak update blog ni. So since aku ada laa sikit masa lapang ni (sewaktu bekerja), aku cuba untuk update sesuatu bagi memeriahkan semua blog yang sendu ni. 
Jadi, seperti tajuk yang korang baca, aku nak update pasal bertunang. Okay, bagi sesiapa yang tidak mengenali aku or yang tidak berminat pon nak ambil tahu pasal aku, saje aku nak bagitahu now aku dah kahwin and insya-Allah bakal ada anak sorang soon ! so, before life aku hectic pulak dengan anak aku, blog ni plan nye aku nak update mengikut kronologi hidup aku bermula dengan fasa "bertunang". 
*taknak baca boleh pangkah awal-awal, mohon jangan kecam sis, ni sekadar untuk memori sis je nanti*
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
okay mukadimah yang sangat panjang. jap lagi content…