Skip to main content

ayat berterabuq. ini semua pru punya pasal.

Assalammualaikum and Hai :)

Bismillahirrahmanirrahim. semoga ape yang aku tulis ni tak membawa fitnah atau tak mengutuk memana pihak.

esok. esok Pilihanraya Umum ke berapa ntah aku pun tatahu. ye. memang aku tak berminat nak ambil tahu. tak berminat dengan politik. tak berminat dengan segala propaganda yang ada. as aku pun belum cukup layak nak mengundi. ehem. i mean belum cukup umur as birthday aku pun hujung bulan ni.**please notice that! haha

tapi tapi tapi, sebagai salah seorang rakyat Malaysia yang prihatin, aku nak laa masa depan aku terjamin. masa depan keluarga aku, masa depan bakal keluarga aku, masa depan segala yang berkaitan dengan aku terjamin. ye terjamin. bukan sahaja terjamin di dunia yang hanya sementara ni. tapi kekal terjamin di duna yang kekal disana. ye terjamin di akhirat sana.

seriously seriously seriously aku sangat takut ape yang akan jadi selepas PRU ni nanti. bukan ape. bila tengok orang sanggup memukul antara satu sama lain bila berkempen, bila orang tu fitnah orang ni, orang sana condemn orang sini, tuduh sana tuduh sini, berpecah belah, siapa tak takut beb ? lagi lagi orang Islam. ye aku tekankan orang Islam.

even though pengetahuan tentang Islam aku takde laa sedalam mana sejauh mana tak setinggi mana, tapi aku tahu, perpecahan sesuatu kaum,ummah amatlah tidak digalakkan. fitnah ? tahu tak dosa fitnah tu sebesar mana ? masyaAllah. bagi mereka yang beragama Islam, mereka tatahu ke semua ni ? wallahualam. ada akal fikir sendiri.

bila ini kata sana ini kata sini, pada siapa lagi kita nak percaya ? bila benda buruk dihebahkan dibongkarkan, pada siapa lagi untuk kita percaya ? sungguh aku katakan aku tak percaya sesiapa pun bila keadaan jadi macam ni. bila video ini timbul dikatakan itulah inilah. fakta baru timbul, itulah inilah. ye. dunia makin maju. teknologi di hujung jari je. click jee. semua settle. semua benda boleh edit. cuma sejauh mana kebenaran, itu yang kita tatahu. Allah je yang tahu setiap semua yang berlaku dulu, sekarang dan akan datang.

bersatulah wahai umat Islam. ye, aku tekankan umat Islam. bumi ni tak lama mana dah. dah tua. bila lagi kita nak bersatu ? Allah bagi kita akal. guna. guna secara bijak. berfikirlah sebaik mungkin. istikharah kalau perlu.

akhirkata, sebagai seorang Islam, buatlah keputusan berlandaskan Islam. selamat mengundi :)

Comments

Popular posts from this blog

Life Update 2 : Berkahwin

~ setelah hampir setahun berlalu ~

Hi and Assalammualaikum !

Malas nak cakap sorry sebab lambat update ke ape sebab blog ni mana ada readers ! aku sorang je peminat setia amoyykacak ! hahahhaa. okay kali ni just straight to the point aku nak cerita life update aku yang seterusnya, KAHWIN ! yeay !

Haa dulu kalau baca post2 aku yang lama mesti macam aku asek nak fikir pasal relationship laa ape la kan. now aku dah selamat dah berkahwin ! dah setahun 5 bulan dah chuools, alhamdulillah :)

So ! aku nak cerita laa serba sedikit tentang perjalanan aku sebelum, semasa dan selepas berkahwin.

SEBELUM -- kayy sebelum berkahwin ada beberapa proses yang kau kena buat. aku listkan as point je laa eh :

1. pergi kursus kahwin - yang ni wajib kayy ! kalau kau tak g kursus kahwen kau takkan dapat sijil tu pastu senang cite kau tayah la kawin hahaha
2. daftar kahwin - yang ni kau kena laa daftar untuk berkahwin. camne nak daftar tu, kau kena refer dengan majlis agama islam tempat kau. ada yang boleh daft…

Fifie Pergi Krabi: Part 2 - Pakej dan Rege

hehe amacam. seronok tak baca part 1 tuuu ? hahaha sorry sorry. kali ni aku cuba create entry yang penuh berilmu kayy semoga senang orang carik pakej and itinerary hiks 
Kitorang ambil flight pagi pukul 7:10 pagi. Sampai krabi pukul 7:30 pagi waktu krabi camtu. Kat sana lambat sejam okay. so korang jangan terperanjat plak kenapa flight korang 20 minit jee. hahaha padahal aku pon pelik gak memula dulu. okay okay back to the point.
Sampai2 je sana, macam biasa. mestilah cari transport nak ke Aonang. korang jangan risau. kat situ bersepah ada. kitorang sewa van. kalau dalam airport tu, korang keluar2 je dari imigresen tu, booth dia tepi kanan sekalii. sorry lupa nak ambil gambar. kitorang ambil van je lah sebab 8 orang kan. 
so satu van rege 1050 baht/van. bahagi dengan 8 so sorang dalam 130 baht sorang. boleh la. sebab kitorang malas nak buang masa ambil bas tambah tambah lagi kitorang TAK PLAN PAPE PON LAGI aktiviti aktiviti kat sana. dats wai laaa ai tel u nak cepat kayyy.
so perjala…

Life Update 1 : Bertunang

Hi Assalammualaikum semuaaa ! 
Its been awhile (awhile laa sangat) since aku tak update blog ni. So since aku ada laa sikit masa lapang ni (sewaktu bekerja), aku cuba untuk update sesuatu bagi memeriahkan semua blog yang sendu ni. 
Jadi, seperti tajuk yang korang baca, aku nak update pasal bertunang. Okay, bagi sesiapa yang tidak mengenali aku or yang tidak berminat pon nak ambil tahu pasal aku, saje aku nak bagitahu now aku dah kahwin and insya-Allah bakal ada anak sorang soon ! so, before life aku hectic pulak dengan anak aku, blog ni plan nye aku nak update mengikut kronologi hidup aku bermula dengan fasa "bertunang". 
*taknak baca boleh pangkah awal-awal, mohon jangan kecam sis, ni sekadar untuk memori sis je nanti*
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
okay mukadimah yang sangat panjang. jap lagi content…